tiistai 22. tammikuuta 2013

Lohta, tilli-manchegorisottoa ja fenkolikastiketta

Rakastuin tähän ruokaan yli kaiken ollessani työharjottelussa eräässä Jyväskyläläisessä ravintolassa. Tosin resepteistä en enää tarkalleen muista kuinka ne siihen aikaan aikaan ko. ravinolassa tehtiin, koska tästäkin on kulunut aikaa jo muutama vuosi. Aloin tuossa eilen vain väsäilemään ja hyvää tuli.




Tilli-manchegorisotto 

1 pieni sipuli
1,5 dl risottoriisiä
0,5 dl vettä
1 - 1,5 kasvisliemikuutiota
n. 100g manchego juustoa
ruokakermaa
pieni nippu TUORETTA tilliä
mustapippuria

Valmista ensin kasvisliemi. Sitten laitetaan loraus öljyä kuumalle pannulle, kuulotetaan hienon hienoksi hienonnettu sipuli ja lisätään riisi. Riisi tulee hetkessä läpikuultavaksi, minkä jälkeen lisätään kasvislientä pikkuhiljaa (ehkäpä noin 3 kertaa kypsennyksen aikana). Kun kaikki neste on lisätty ja neste alkaa olla loppumaisillaan pannusta, lisätään loraus kermaa niin että koostumuksesta on tuleva hyvä. Tämän jälkeen lisätään juusto (riittää kun on leikattu ohuiksi siivuiksi veitsellä, ei siis tarvitse raastaa ellei välttämättä halua) jasekoitellaan. Tämän jälkeen risottoa maistetaan ja lisätään ripaus mustapippuria. Annetaan risoton hetki olla (pois liedeltä). Silputaan tilli ja lisätään se risottoon.

HUOM! Kasvisliemikuutioiden määrää voi vaihdella ihan sen mukaan miten suolaisesta tykkää (mitä enempi, sen suolaisempaa). 

 Fenkolikastike (soveltava resepti)

1 pieni sipuli
pieni fenkoli
vettä
voita
ruokakermaa
1/2 kasvisliemikuutio tai suolaa
rouhittua mustapippuria

Pilko sipuli noin kahdeksaan osaan. Halkaise fenkoli ja huuhtele se huolellisesti kerrosten välistä. Fenkolin määrän saat päättää itse (laitoin puolikkaan, koska tein kastiketta vain noin 3 hengelle). Pilko haluamasi määrä fenkolia saman kokoiseksi kuin sipuli. Heitä nokare voita kuumenevaan kattilaan. Voin sulettua ja hieman jo kuplahdettua lisää sipulit ja fenkolit, kuullota. Lisää kattilaan vettä niin, että vihannekset pääsevät hieman kellumaan ja keittele kasviksia hennosti poristen. Lisää jossain vaiheessa haluamasi määrä kasvisliemikuutiota tai makusi mukaan suolaa (kasvisliemikuutiolla tulee mielestäni parempi). Keittele vihanneksia kunnes ne ovat aivan pehmoisia. Jos vesi alkaa haihtua kattilasta, eivätkä vihannekset ole vielä pehmoisia, lisää vettä. Ota kattila pois hellalta, lisää makusi mukaan loraus ruokakermaa ja soseuta tasaiseksi sauvasekottimella. Mikäli kastiketta on vain vähän, kannattaa apuna käyttää jotain kapeahkoa, korkeareaunaista ja kuumuutta kestävää astiaa. Maista kastiketta, kastike on valmis :)

Kasvisliemikuution ja suolan kanssa kannattaa olla varoivainen. Esim suolaa kannattaa lisäillä pienissä erissä mikäli on epävarma sen käytössä. Jos kastikkeesta tulee maullesi liian suolaista, ei kannata lohta maustaa suolalla kovin paljoa saatika ollenkaan.

LOHEN valmistuksesta sen verran, että itse suosin suoraa kalatiskiltä ostettua lohta, koska vakuumiin pakatut lohet ovat maultansa ihan kamalia, samoin kuin pakastetut lohetkin. Kalatiskiltä lohta saa ostettua juuri sellaisen määrän kuin tarvitset. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja laita leivinpaperi uunipellille. Leikkaa lohi noin 5-6cm levyisiin paloihin. Kuumenna pannu oikein kuumaksi, lisää siihen tilkka öljyä ja nokare voita. (öljyä siksi, että voi ei palaisi niin nopeasti). Paista lohet ensin nahkapuoli ylöspäin kunnes paistopinta saa kauniin värin ja käännä kalat. Nahkapuolelle sama homma ja nostele kalat uunipellille nahkapuoli alaspäin. Paista kalat uunissa kypsäksi. Jonkin sortin suositus ilmeisesti olisi, että noin 6 minuuttia paksuussenttiä kohti. Huomioi, että kala on jo ylikypsää jos valkuaisnesteet ovat tulleet kalasta pihalle. Uunista pois ottamisen jälkeen kalan kannattaa antaa vetäytyä ennen tarjoilua.

Annokseen kannattaa lisätä myös vihanneksia, esim porkkanaa ja kesäkurpitsaa ohueksi suikaloituna. Porkkanoita kannattaa hieman esikeittää. Lisää pannulle tilkka öljyä, lisää vihannekset, suolaa, mustapippuria ja hunajaa. Kasvisten kypsyyden saat päättää itse :)

Tässähän tuli ihan nälkä kirjoitellessa :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti