tiistai 17. heinäkuuta 2012

Mansikka-valkosuklaa tarteletit

Sain lahjaksi äidiltäni kauan aikaa sitten tusinan verran tartelettivuokia, joita ei vaan jostain syystä tullut kertaakaan käytettyä. Mukana ovat kulkeneet muutosta muuttoon ja nyt vihdoin päätin, että aika kokeilla pitkästä aikaa. Tarteletteja olen viimeksi tehnyt ammattikoulussa ja voin myöntää, ettei niistä oikeasti tullut kovin hyviä :D


Taikina

6dl venhäjauhoja
250g voita
3 rkl vettä
½dl sokeria

Täyte 

2dl vispikermaa
1prk maitorahkaa
130g Pandan valkosuklaata
sokeria

- Taikinaan tuleva voi kannattaa ottaa jo hyvissä ajoin pöydälle, jotta se on pehmeää muita aineita lisättäessä. Mikäli voita ei ole muistanut/kerennyt ottaa suolamaan, kannattaa voi palastella ehkä noin kuuteen palaan, laittaa mikron kestävään kulhoon ja käyttää mikrossa noin 10-15 sekuntia. Näin voi pehmenee, mutta ei sula (aika siis riippuu mikron tehosta).
- Sekoita pehmeä voi ja muut aineet keskenään ja siirrä seos jääkaappiin
-Vuoksia ei tarvitse erikseen voidella, koska taikinassa on riittävästi rasvaa jo itsessään
- Laita uuni kuumenemaan 200 astetta
-Ota taikina pois jääkaapista, kaulitse se yhdessä tai useammassa erässä
- Leikkaa taikinasta jollakin pyöreällä muotilla (halkaisia riippuu vuoan koosta) ympyrän mallisia taikinalevyjä ja paina ne vuokiin. Taikinaympyrät kannattaa painella tarkkaan niin, että asettuvat hyvin vuokiin.
-Vuoat pellille ja uuniin. Saavat olla uunissa noin 12 minuuttia tai kunnes ovat vaalean kullanruskeita.

- Vispaa kerma
- Lisää siihen rahka ja sekoita
- Palastele suklaa mikron kestävään (ei kovin suureen) kuppiin ja sulata mikrossa: 20 sec, sekoitus, 20sec, 15 sec, sekoitus niin että suklaa on kokonaan sulanut (suklaan mikrosulatuksessa kannattaa olla tarkkana ettei suklaa pala)
- Pyörittele suklaata lusikalla hetki, jotta se hieman jäähtyy
- Lisää valkosuklaa kerma-rahkaseoksen joukkoon ja sekoita
-Lisää sokeria maun mukaan
-Laita massa pursotuspussiin.

Pursotustyyli on vapaa ja tokihan tarteletit voi koristella muillakin marjoilla tai hedelmillä kuin mansikoilla :)

Tartelettini saivat kovasti kehuja. Olin viemässä tarteletteja työpaikalleni maistettavaksi ja kävin ennen sitä ostamassa työpaikkani vieressä olevasta ruokakaupasta purkin maitoa. Keskustelu jonka kävin kaupan pojan kanssa:

Kaupan poika: mitä noi on???!
Minä: Ne on mansikka-valkosuklaa tarteletteja..
K.p.: Niitä onkin sopivasti just kolme
M: eikun ne on menossa tohon naapuriin..
K.p.: Aijaa.. höh..
M: Mut niit on kyl yks ylimääränen, et kyl sä siitä yhen saat jos haluat?
K.p.: SAANKO?! ..ei sun tartte antaa.. oikeesti?
M: (avaa rasian ja ojentaa) Eikun ota siitä nyt vaan
K.p.: Voi vitsit, kiitos. Joko saa syödä?
M: antaa mennä vaan
K.p.: Ai vitsit että on hyvää.. väitätkö että olet ihan itse tehnyt?
M: Kyllä, se on sellanen harrastus
K.p.: Vai että harrastus, tän pohjankinko? ihan sika hyvää

Kävi poika vielä työpaikkani pihalla kiittämässä ennen kuin löi kaupan ovet lukkoon. Tuli hyvä mieli!! :)

2 kommenttia:

  1. Moi, etsiskelin hyvää tartelet-ohjetta ja tämä sai välittömästi veden kielelle. Ohjetta lukiessani jäin kuitenkin pohdiskelemaan, että kuinka monta tarteletia tästä noin suunnilleen valmistuu. Heittäisitkö jonkinlaisen arvion :) Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Oi voi, siitä on tovi kun viimeksi olen tarteletteja kerennyt tekemään. Taikinasta tulee arviolta noin 14-18 riippuen vuoan koosta ja minkä paksuisia tarteleteista tekee :)

    VastaaPoista