maanantai 25. kesäkuuta 2012

Sadesäällä soppaa

Kesä on yleisesti ottaen sellaista aikaa, ettei kauhesta edes tee mieli syödä mitään tai ainakaan mitään kovin raskasta. Sitten välillä tulee kylmiä, ankeita ja sateisia päiviä, joina tekee mieli syödä jotain ihan muuta. Minun alkoi tehdä mieli jauhelihakeittoa, koska en ollut sitä pitkään aikaan syönyt. Keittoja ylipäänsä saa tehtyä kerralla isomman määrän ja osan voi laittaa vaikkapa pakkaseen (itse ainakin kyllästyn nopeasti samaan ruokaan, enkä voi syödä sitä paria päivää pidempään).


Jauhelihakeitto:

2,5 L vettä
2 lihaliemikuutiota
400g pieniä keittojuureksia
400g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
5 perunaa
6 mustapippuria
suolaa jos tarvitsee

-  vesi ja lihaliemikuutiot kattilaan, kattila hellalle ja hella päälle
-  sipuli kuoritaan ja hienonnetaan
-  perunat kuoritaan ja huuhdotaan hyvin
-  pannu laitetaan kuumenemaan
-  kun vesi alkaa näyttää siltä, että kohta se kiehuu, lisätään keittojuurekset
-  kuumalle pannulle voi halutessaan laittaa tilkan öljyä, kipata sipulit ja freesata ne
-  lisää jauheliha, ruskista, nosta pannu pois hellalta ja sulje levy
-  pilko perunat haluamasi kokoisiksi ja lisää kattilaan
-  keitä hetki ja lisää mausteet sekä ruskistetut jauhelihat ja sipulit 
-  kokeile perunoita ja kun ovat kypsiä on keitto valmis
-- suolaa voi lisätä mikäli siihen kokee tarvetta.

Kasvissyöjät voivat tehdä keitosta oman versionsa laittaa lihaliemikuutioiden tilalle kasvisliemikuutioita ja jauhelihan tilalle soijarouhetta. Soijarouhetta tosin kannattaa (ainakin minun mielestäni) maustaa jo pannulla esim yhdellä kasvisliemikuutiolla/suolalla/muilla haluamillaan mausteilla. Freesausvauheessa sekaan laitetaan siis vettä. Soijarouhepakettien kyljessä on ihan hyvät ohjeet raaka-aineen käsittelystä :)

Ja sittenhän tietty parasta on kun keittoon voi lisätä vielä vähän tuoretta persiljaa tai vaikkapa lipstikkaa. Vanhasta tottumuksesta  itse syön jauhelihakeiton ruisleivän ja juuston kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti